Menjek, vagy maradjak?

Lehetséges, hogy ha most ezt az írást olvasod, talán te is éppen ezen rágódsz már egy ideje.

Hogy is van ez? Nem úgy van, hogy megtaláljuk a nagy Ő-t, és mint a mesékben, boldogan élünk, míg meg nem halunk?

Nos, a meghalás előtt még van a lakáshitel, a gyerek, a hízás, az unalmas órák, a mélypontok, a böfögés és a szellentések, az anyós, a sörimádó cimborák, és még sorolhatnánk.

Az elején minden mesés, izgalmas, aztán lassan beköszöntenek a mindennapok, a rutin, és egyre inkább felfedezzük a másik tökéletlenségeit. Egyre könnyebben szaladunk bele konfliktusokba, veszekedésekbe, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy eltűnődünk: Vajon tényleg a nagy Ő szuszog/horkol mellettünk éjjel?

Miért adjuk fel túl korán?

Számos oka lehet annak, ha valaki fél az elköteleződéstől. Többnyire a válasz a családunkból hozott mintákban, kötődési problémákban keresendő. Lehet, hogy elváltak a szülők, vagy az egyik szülő sokat volt távol a családtól, de az is lehet, hogy egy régi szerelmi csalódás, fájdalmas szakítás miatt nem merünk újra esélyt adni a szerelemnek és a szoros kötődésnek.

Mindenki igyekszik elkerülni a sérülést, ezért sokszor esélyt sem adunk egy valódi kapcsolatnak.

A fogyasztói társadalom, a média és az online társkeresők sem segítik manapság a tartós kötelékek kialakulását. Manapság a “minden eldobható és újabbra cserélhető” elve uralkodik, így sokszor már azelőtt szakítunk, hogy igazán megpróbáltuk volna működtetni a kapcsolatot. Ma már semmiért nem akarunk küzdeni, hiszen mindent készen kapunk. Könnyen esünk abba a hibába, hogy azt hisszük, valahol, valaki mással sokkal jobban menne, egy vonzóbb, gazdagabb, izgalmasabb valakivel biztosan minden más lenne. Ha azonban sohasem állunk bele egy komoly, elmélyült kapcsolatba, csak ugrálunk egyikből a másikba, remélve hogy majd az új jobb lesz, nagy valószínűséggel csalódás lesz a vége, hiszen a múltból hozott mintákat és sérelmeket jó eséllyel átvisszük magunkkal a következőbe.

Megrémít a gondolat, hogy valamibe hosszú távon energiát tegyél? Te is úgy gondolod, hogy amin “dolgozni” kell, az már régen rossz?

Valójában nem így van. Amikor előjönnek a nézeteltérések, a különbözőségek, a partner vélt, -vagy valós hibái, az még nem azt jelenti, hogy nem működik.Gondold át, vajon nem veszítesz-e sokkal többet a meneküléssel? A felelősség és elköteleződés fel-nem-vállalásával lehet, hogy éppen egy olyan társat, párkapcsolatot dobsz el, amely hosszú távon meghozná gyümölcsét, és meghálálná a befektetett időt és energiát.

De akkor mit jelent az, hogy “igazán megpróbálni”?

Ha valóban, őszintén szeretnél még egy esélyt adni kettőtöknek, érdemes félredobni kicsit a listát, amin párod hibáit soroltad fel, és hogy milyen pontokban nem illetek össze. Ehelyett koncentrálj a társad pozitív, szerethető tulajdonságaira, és próbáld őszintén megismerni és megérteni őt. Lehet , hogy nem felel meg minden kategóriában annak, amit előre megálmodtál, lehet hogy nem tökéletesen olyan, mint akire pillanatnyilag a legjobban vágysz, de attól lehet, hogy pont ő az, akire szükséged van. Nem biztos, hogy az elején valóban ismerted őt, hiszen a személyiség kibontakozásához idő, türelem és bizalom kell. Sok-sok együtt megélt pillanat, események, élmények, amely során többféle oldalát is megismerhetjük a másiknak. Adj neki esélyt, hogy megmutassa az igazi arcát az álarcok mögött!

A gyakori konfliktusok sem feltétlenül jelzik a kapcsolat végét. Először is, fogadd el, hogy a másik egy individuum, önálló véleménnyel és értékrenddel, és nem kell mindenben egyetértenetek. Ha így lenne, nagyon hamar megunnátok egymást. J  Mindaddig, amíg tudtok őszintén beszélgetni, egy-egy vita után megegyezésre juttok, akkor az együtt átvészelt viharok akár erősíthetik is a párkapcsolatot.

Mielőtt meghoznád a döntést, adj egy kis időt magadnak! A sok őszinte beszélgetés, a valódi megnyílás közelebb hozhat titeket egymáshoz. Tudom, hogy úgy érzed, a kitárulkozás mindig kockázatos, hiszen sérülhetsz, de mint mondják: befektetés nélkül nincs nyereség. Szánj rá időt és energiát, hogy valóban megismerd és megszeresd a társadat, kívül-belül, a szerethető tulajdonságaival, és az idegesítő dolgaival együtt. (Ugye tudod, hogy neked is vannak ilyenek?;) ) Lehetséges, hogy a végén mégis az elválás mellett döntesz, de akkor legalább tudni fogod, hogy te mindent megtettél, és nyugodt szívvel fogjátok tovább folytatni az utat külön, immár valaki más oldalán.

Scroll to Top